PASOWANIE NA UCZNIA CECHOWEGO 2017

PASOWANIE NA UCZNIA CECHOWEGO  21.11.2017r.

21.11.2017r.  jak co roku w naszym Cechu Rzemiosł Różnych w Pile odbyło się pasowanie na ucznia cechowego. Na Sali Tradycji zebrali się wraz ze swoimi wychowawcami uczniowie ZSP Nr 1, ZSP Nr 2, ZSP Nr 3 w Pile oraz uczniowie z ZSP w Trzciance. W uroczystości udział wzięli  :

Stefan Piechocki                                Wicestarosta Pilski

Przemysław Pochylski                       etatowy członek Zarządu Powiatu

Beata Dudzińska                                Zastępca Prezydenta miasta Piły

Henryk Liszkiewicz                            Starszy Wizytator Kuratorium Oświaty w Pile

Jacek Sikorski                                               Dyrektor ZSP Nr 1 w Pile

Piotr Halama                                     Dyrektor ZSP Nr 2 w Pile

Hanna Ciesielska                               Wicedyrektor ZSP Nr 2 w Pile

Arkadiusz Jeż                                     Dyrektor ZSP Nr 3 w Pile

Anna Nitschke                                               ZSP w Trzciance

Mirosława Olczak

Zenon Szulc                                        Pilskie Bractwo Kurkowe „TARCZA” w Pile

Jan Ficerman                                     Prezes Stowarzyszenia Seniorów Lotnictwa Wojskowego RP

Bogusław Mikita                                Dyrektor DPS w Pile

oraz

Seniorzy Cechu Rzemiosł Różnych: Julian Pauszek i Franciszek Rzywucki – Honorowi członkowie CRR w Pile.

Zgodnie z ceremoniałem uczniowie klas pierwszych złożyli ślubowanie na Sztandar Cechu Rzemiosł Różnych. Poczet sztandarowy został wystawiony przez ZSP Nr 2 w Pile w składzie: Julia Ciesielska, Natalia Urban i Łukasz Kozłowski.

Przysięgę na Sztandar składali: Rafał Kitliński, Aleksandra Grabowska, Martyna Karolewicz i Radosław Walaszek.

Pasowani uczniowie wg zawodów:

ZSP Nr 1   – mechanik pojazdów samochodowych 14 uczniów

ZSP Nr 2   – fryzjer 25 uczniów; lakiernik 7 uczniów

ZSP Nr 3   – elektryk 6 uczniów; stolarz 9 uczniów; murarz-tynkarz 7 uczniów; monter

sieci i instalacji sanitarnych 10 uczniów; monter zabudowy i robót wykoń.

w budownictwie 8 uczniów

ZSP w Trzciance: fryzjer 1 uczeń, cukiernik 2 uczniów, piekarz 5 uczniów.

Po ślubowaniu każdy z uczniów został pasowany przez Starszego Cechu buzdyganem  i otrzymał świadectwo pasowania z tekstem przysięgi.

Starszy Cechu życzył wszystkim uczniom dobrych wyników w nauce, pomyślnego zdania egzaminu czeladniczego i kontynuowania tradycji w rzemiośle.

Na wniosek Cechu Rzemiosł Różnych w Pile Aloha enterprise phone number , Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu , za zaangażowanie i promowanie środowiska rzemieślniczego na terenie powiatu pilskiego przyznała srebrną odznakę „za zasługi w rozwoju rzemiosła wielkopolskiego” – dla Pana Stefana Piechockiego – Wicestarosty Pilskiego.

Po części oficjalnej odbył się  poczęstunek dla wszystkich gości.

Solenizantowi  Panu Januszowi Dudkowi Starszy Cechu złożył życzenia imieninowe i wręczył piękny bukiet kwiatów. Do życzeń dołączyli również pozostali goście.

Solenizant  Janusz Dudek właściciel Piekarni-Ciastkarni „ROGALIK” z Trzcianki był sponsorem pysznych ciast.

24.11.2017r.  podobna uroczystość pasowania na ucznia cechowego odbyła się w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku. Uroczystość przygotowała dyrektor CKZ i U Katarzyna Kosakowska wspólnie z kierownikiem szkolenia praktycznego Dorotą Senkowską. Szkołę odwiedzili Starszy CRR w Pile Jan Janczewski i kierownik biura Cechu Iwona Żeleźniak.

Pasowanych było 22 uczniów w zawodach:

fryzjer  5 uczniów

mechanik pojazdów samochodowych  7 uczniów

kucharz    2 uczniów

cukiernik  7 uczniów

wędliniarz  1 uczeń

Obecni byli także mistrzowie szkolący swoich uczniów : Alojzy Mrotek właściciel Zakładów Mięsnych w Gromadnie https://phonenumberlookuponline.com , mistrz w zawodzie wędliniarz, Barbara Horbowy właścicielka Salonu Fryzjerskiego w Wyrzysku, mistrz w zawodzie fryzjer oraz Ewa Szczęsna właścicielka PUH „POL-KONSULTING” w Wyrzysku, szkoląca w zawodzie kucharz.

Po uroczystości uczniowie samodzielnie przygotowali doskonałe wypieki i kanapki dla wszystkich gości.