AktualnościCo? Gdzie? Kiedy?

Rogale Świętomarcińskie 2023r.

ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE 2023r.

Tradycja rogali świętomarcińskich, nazwanych najsłodszym symbolem Poznania narodziła się w drugiej połowie XIX wieku. Ten tradycyjny smak jest nieodłącznym elementem obchodów dnia patrona głównej ulicy miasta św. Marcina, które przypadają 11 listopada.

Poznańskie smakołyki wypiekane są z ciasta półfrancuskiego, z nadzieniem z białego maku, wanilii, cukru, orzechów, rodzynek, masła, skórki pomarańczowej i innych dodatków. Ich waga musi się mieścić w przedziale między 150 a 250 g.

Rogal świętomarciński wpisany jest do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej.

Oznacza to, że może być wytwarzany tylko w Poznaniu i Wielkopolsce, zgodnie z określoną procedurą i przepisem.

9.11.2023r. W pilskim Cechu Rzemiosł Różnych odbyło się spotkanie przy kawie i pysznych rogalach.

Wśród zaproszonych gości byli:

Eligiusz Komarowski Starosta Pilskiego

Arkadiusz Kubich Wicestarosta Pilski

Beata Dudzińska Z-ca Prezydenta miasta Piły

Maria Kubica Przewodnicząca Rady miasta Piły

Karol Pufal Wiceprezes WIR w Poznaniu

Katarzyna Jeleń-Wojciechowska Pełnomocnik WIR w Poznaniu

Jan Janczewski były Starszy CRR w Pile

przedstawiciel CWRKDiZ w Pile

oraz wielu rzemieślników pilskiego Cechu , a także najemcy lokali użytkowych.

Rogale były wyśmienite, wszystkim bardzo smakowały i na szczęście w tym dniu nikt kalorii nie liczył.

Spotkanie było okazją do rozmów i przebiegało w miłej i sympatycznej atmosferze.

Rogale były wypiekane w „CHRUPEK” PPHU Miedzińscy Spółka Jawna w Złotowie.