Rogale Świętomarcińskie 2023r.
ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE 2023r.
Tradycja rogali świętomarcińskich, nazwanych najsłodszym symbolem Poznania narodziła się w drugiej połowie XIX wieku. Ten tradycyjny smak jest nieodłącznym elementem obchodów dnia patrona głównej ulicy miasta św. Marcina, które przypadają 11 listopada.
Poznańskie smakołyki wypiekane są z ciasta półfrancuskiego, z nadzieniem z białego maku, wanilii, cukru, orzechów, rodzynek, masła, skórki pomarańczowej i innych dodatków. Ich waga musi się mieścić w przedziale między 150 a 250 g.
Rogal świętomarciński wpisany jest do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej.
Oznacza to, że może być wytwarzany tylko w Poznaniu i Wielkopolsce, zgodnie z określoną procedurą i przepisem.
9.11.2023r. W pilskim Cechu Rzemiosł Różnych odbyło się spotkanie przy kawie i pysznych rogalach.
Wśród zaproszonych gości byli:
Eligiusz Komarowski Starosta Pilskiego
Arkadiusz Kubich Wicestarosta Pilski
Beata Dudzińska Z-ca Prezydenta miasta Piły
Maria Kubica Przewodnicząca Rady miasta Piły
Karol Pufal Wiceprezes WIR w Poznaniu
Katarzyna Jeleń-Wojciechowska Pełnomocnik WIR w Poznaniu
Jan Janczewski były Starszy CRR w Pile
przedstawiciel CWRKDiZ w Pile
oraz wielu rzemieślników pilskiego Cechu , a także najemcy lokali użytkowych.
Rogale były wyśmienite, wszystkim bardzo smakowały i na szczęście w tym dniu nikt kalorii nie liczył.
Spotkanie było okazją do rozmów i przebiegało w miłej i sympatycznej atmosferze.
Rogale były wypiekane w „CHRUPEK” PPHU Miedzińscy Spółka Jawna w Złotowie.