TŁUSTY CZWARTEK W CECHU RZEMIOSŁ RÓŻNYCH

20.02.2020r. TŁUSTY CZWARTEK w pilskim Cechu

Gdy na przełomie XIX i XX wieku pączki zaczęły pojawiać się na polskiej wsi, zazwyczaj smażono je w głębokim, gorącym tłuszczu. Trzeba było bowiem najeść się przed 40-dniowym postem.

W uboższych domach tłuszczu nie było pod dostatkiem więc pieczono paczki w piecu chlebowym lub smażono na blasze. Aby jednak zachować tradycję jedzenia tłusto, podawano je okraszone skwarkami.

Idealny pączek powinien ważyć między 55 a 70 gramów, mieć 450 do 500 kalorii, być usmażony na smalcu. Pączek powinien być spłaszczony z ładną, białą obrączką wokół. Dobry pączek powinien przynajmniej przez dobę zachować świeżość, a kiedy go naciśniemy i puścimy, powinien wstać.

Tradycyjnie już w Sali Tradycji Pilskiego Cechu spotkali się goście:

Beata Dudzińska Z-ca Prezydenta Miasta Piły

Arkadiusz Kubich Wicestarosta Pilski

Przedstawiciele Zespołu Szkół Technicznych ul. Ceglana w Pile

Piotr Halama Dyrektor Zespołu Szkół przy Teatralnej w Pile

Beata Hanak kierownik szkolenia zawodowego w Zespole Szkół przy Teatralnej w Pile

Arkadiusz Jeż Dyrektor Zespołu Szkół Budowlanych w Pile

Anna Winkler kierownik zajęć praktycznych w Zespół Szkół Budowlanych w Pile

Stefan Nurek Starszy Cechu Rzemiosł Różnych w Wałczu

Mariusz Drożdż PBK „TARCZA” w Pile

Ewa Krupka-Zaręba Dyrektor CWRKDiZ w Pile

Henryk Liszkiewicz Starszy Wizytator Kuratorium Oświaty w Pile

Jan Ficerman Prezes Stowarzyszenia Seniorów Lotnictwa Wojskowego RP

Tadeusz Jasiuwian Instytut Certyfikacji i Jakości Gospodarczo-Samorządowy HIT

Przedstawiciele CP i EM (OHP) w Pile

Krzysztof Przybolewski Kwiaciarnia „TWÓJ OGRÓD”

Julian Pauszek Honorowy Członek CRR w Pile

Władysław Jabłoński Honorowy Starszy Cechu Rzemiosł Różnych w Pile

Franciszek Rzywucki Honorowy Członek CRR w Pile

oraz rzemieślnicy, nasi współpracownicy, właściciele firm wynajmujący lokale w naszym budynku i sympatycy Cechu.

Sponsorem tegorocznych pączków był Pan Janusz Dudek właściciel Piekarni „ROGALIK” Wiesława i Janusz Dudek w Trzciance.

Każdy na chwilę oderwał się od służbowych obowiązków. Rozmawiano na luźne tematy, żartowano, nikt dzisiaj nie liczył kalorii .

Sponsorzy jak zwykle nie zawiedli, pączki były smaczne , rozpływające się w ustach , opływające słodkim lukrem. Było ich tak dużo, że goście wychodzili obdarowani pączkami .

26 pomyśleli “TŁUSTY CZWARTEK W CECHU RZEMIOSŁ RÓŻNYCH

Nie można komentować