ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE 2017
Rogal świętomarciński to tradycyjny wypiek Poznania, który podbił całą Polskę. Rogale robi się z ciasta półfrancuskiego, którego głównym składnikiem jest margaryna. Na nadzienie rogala świętego Marcina składa się masa z białego maku i bakalii – migdały, rodzynki, figi i daktyle. Rogale są ozdobione białą pomadą zrobioną z lukru i posypane posiekanymi drobno orzeszkami. Rogal musi mieć kształt półksiężyca. Choć pyszny to bardzo kaloryczny, jeden ma około 585 kalorii!!
Jednak raz w roku każdy chyba może sobie pozwolić na odrobinę przyjemności i słodkości.
10.11.2017r. w Sali Tradycji Pilskiego Cechu odbyło się spotkanie przy kawie i „rogalu marcińskim”.
Wśród zaproszonych gości byli:
– Eligiusz Komarowski Starosta Pilski
– Przemysław Pochylski etatowy członek Zarządu Powiatu
– Beata Dudzińska Z-ca Prezydenta miasta Piły
– Henryk Liszkiewicz Starszy Wizytator Kuratorium Oświaty w Pile
– Jacek Sikorski Dyrektor ZSP Nr 1 w Pile
– Hanna Ciesielska Z-ca Dyrektora ZSP Nr 2 w Pile
– Henryk Stokłosa Honorowy członek CRR Aloha enterprise 8080 login do , senator RP
– Marian Giełczyk PBK „TARCZA” w Pile
– Jan Ficerman Prezes Stowarzyszenia Seniorów Lotnictwa Wojskowego RP
– Bernadeta Lis Z-ca Dyrektora CE i PM w Pile
Honorowi członkowie pilskiego Cechu – Rzywucki Franciszek i Julian Pauszek Putty configuration download , członkowie Zarządu Cechu, Komisji Rewizyjnej i Sądu Cechowego, członkowie CRR oraz właściciele i pracownicy firm wynajmujący w naszym Cechu lokale użytkowe oraz sympatycy pilskiego Cechu.
Fundatorem rogali był Pan Franciszek Miedziński właściciel Piekarni „CHRUPEK” w Złotowie.
Rodale były bardzo pyszne, wszystkim bardzo smakowały, i na szczęście nikt w tym dniu nie liczył kalorii.