ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE 2017

Rogal świętomarciński  to tradycyjny wypiek Poznania, który podbił całą Polskę. Rogale robi się z ciasta półfrancuskiego, którego głównym składnikiem jest margaryna. Na nadzienie rogala świętego Marcina składa się masa z białego maku i bakalii – migdały, rodzynki, figi i daktyle. Rogale są ozdobione białą pomadą zrobioną z lukru i posypane posiekanymi drobno orzeszkami. Rogal musi mieć kształt półksiężyca. Choć pyszny to bardzo kaloryczny, jeden ma około 585 kalorii!!

Jednak raz w roku każdy chyba może sobie pozwolić na odrobinę przyjemności i słodkości.

10.11.2017r. w Sali Tradycji Pilskiego Cechu odbyło się spotkanie przy kawie i „rogalu marcińskim”.

Wśród zaproszonych gości byli:

– Eligiusz Komarowski                 Starosta Pilski

– Przemysław Pochylski               etatowy członek Zarządu       Powiatu

– Beata Dudzińska                        Z-ca Prezydenta miasta Piły

– Henryk Liszkiewicz                   Starszy Wizytator Kuratorium Oświaty w Pile   

– Jacek Sikorski                            Dyrektor ZSP Nr 1 w Pile          

– Hanna Ciesielska                       Z-ca Dyrektora ZSP Nr 2 w Pile

– Henryk Stokłosa                        Honorowy członek CRR Aloha enterprise 8080 login do , senator RP

– Marian Giełczyk                        PBK „TARCZA” w Pile

– Jan Ficerman                             Prezes Stowarzyszenia Seniorów Lotnictwa Wojskowego RP  

– Bernadeta Lis                             Z-ca Dyrektora CE i PM w Pile

Honorowi członkowie pilskiego Cechu – Rzywucki Franciszek i Julian Pauszek Putty configuration download , członkowie Zarządu Cechu, Komisji Rewizyjnej i Sądu Cechowego, członkowie CRR oraz właściciele i pracownicy firm wynajmujący w naszym Cechu lokale użytkowe oraz sympatycy pilskiego Cechu.                                      

Fundatorem  rogali był Pan Franciszek Miedziński właściciel  Piekarni „CHRUPEK” w Złotowie.

Rodale były bardzo pyszne, wszystkim bardzo smakowały, i na szczęście nikt w tym dniu nie liczył kalorii.